![]() |
|
Po co mi forum i jak z niego korzystać ? - Wersja do druku +- Twoje Forum (https://forum.wchjg.pl) +-- Dział: Pokój Zielony (https://forum.wchjg.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Organizacyjne (https://forum.wchjg.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Po co mi forum i jak z niego korzystać ? (/showthread.php?tid=2) |
Po co mi forum i jak z niego korzystać ? - adek - 04-25-2026 Forum to przydatne narzędzie. Tych co korzystali przez jakiś czas z takich narzędzi, zapewne nie trzeba zachęcać. Są to zdecydowanie narzędzia eksperckie (nie dla każdego). Skierowane do tych, którzy szukają platformy do sprawnej wymiany informacji z możliwością łatwego do nich dostępu po dluższym odstępie czasu. Forum pozwala w czytelny sposób wymieniać, prezentować i gromadzić informacje, poglądy, idee, czy pomysły. Przy dłuższych / wielu wątkach jest świetną alternatywą dla narzędzi generujących "strumieniowo" zatrzęsienie "śmieciowych", a często i emocjonalnych informacji. Forum pozwala w łatwy i uporządkowany sposób dzielić się myślami, tworzyć wątki, lub dołączając swoje do już rozpoczętych; zadawać pytania zorganizowane w tematycznych sekcjach, pozyskiwać przemyślane przez ludzi* odpowiedzi; prowadzić krótkie rozmowy i długie dialogi; poszukiwać wspólnych rozwiązań i tworzyć w miarę łatwo proste projekty na przestrzeni dłuższego czasu z możliwością dodawania załączników i odniesień do zewnętrznych zasobów. Oczywiście czytelność struktury zależy w dużym stopniu od zorganizowania i utrzymywania porządku przez moderatorów obsługujących forum. Można dzięki niemu również przy okazji zwyczajnie poznać się z kimś nieco lepiej (niż w socialmediach wbrew pozorom) poprzez tekst pisany**. Dziś mało kto pewnie zrozumie co mam tu na myśli (nie wiedząc co tak naprawdę traci), ale z pewnością są i tacy co wiedzą o co k'man. Może właśnie Ty masz to po prostu w sobie.. tzn ten "sposób myślenia dinozaurów sprzed kilku generacji" (bo to przynajmniej kilka ich minęło na przestrzeni ledwie ostatnich 5 lat, a co dopiero 10..). Wydaje mi się, że bycie dziś takim "dinozaurem" należy traktować mimo wszystko jako komplement. Myślę, że lepiej być takim w myśleniu i zastosowaniu, niż choćby sigma w nazywaniu ; -) Nie ulega jednak wątpliwości, że obsługa forum wymaga nieco więcej wysiłku, niż potrzeba by zacząć komunikować się przy pomocy narzędzi dostępnych od ręki w obecnie panującej insosferze obrazkowej. Znaczy to, że jeśli jesteś gotowy / gotowa na pewien dyskomfort w stosunku do "messengerów", whatsupów, x'a, insta, czy tego typu fb-metek, a chcesz jednocześnie pociągnąć pewne wątki dłużej niż potrzeba na zrolowanie papieru, załatwienie sprawy i spuszczenie wody - to właśnie dzięki narzędziu takiemu jak forum uzyskasz całkiem zadowalający rezultat (no i oczywiście pod warunkiem zadowalającego poziomu samych użytkowników zamieszczających tu różne treści ; ) Jeśli jednak szykujesz się na coś podobnego do timelinowych'y soszali, smart-komunikatorów - skoncentrowanych na krótkim i / lub emocjonalnym przekazie, albo nie kumasz że RWD w mobilce to jedynie opcja - to tutaj tego nie uświadczysz. Bo forum po prostu nie służy do tego. * tak, przez ludzi. To nadal jeszcze możliwe, a wręcz zalecane ![]() **(czyli tą zamierającą już formę komunikacji ) Zasady panujące na tym forum: Na razie nie będę się specjalnie rozpisywał, bo zakładam, że wystarczą te, którymi kierujemy się na co dzień by się "dobrze żyło"... ..albo może na wszelki wypadek jednak wspomnę o tych kilku:
Całą resztę zasad znajdziesz w sieci pod hasłem "netykieta". Jak korzystać
|